Sağlık Rehberi

Kolon Hastalıkları

Kolon Hastalıkları ve Korunma Yöntemleri:

Kolon, yani kalın bağırsak, sindirim sisteminin bir parçası ve son kısmıdır. Sindirilen gıdaların suyunun çekilerek şekilli dışkı haline getirilmesinden sorumludur. Kolon sağlığını korumak, genel sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Kolon hastalıkları, tedavileri ve bu hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında bilmemiz gerekenler;

Kolon Hastalıklarının Çeşitleri ve Sebepleri

Vücudumuzu etkileyebilecek bazı genetik ve çevresel faktörler kolon hastalıklarına yol açabilir. İşte bazı kolon hastalıkları ve olası sebepleri:

  • Kolon Polipleri: Kolon duvarından lümene doğru anormal şekilde büyüyen, şekil, boyut ve sayılarına göre farklılıklar gösterebilen çoğu zaman iyi huylu olan fakat bazen kansere dönüşüm gösterebilen tümöral oluşumlardır. Düzenli taramalarla erken teşhis ve tedavileri mümkündür.
  • Kolorektal Kanser: Kolon veya rektum kanserleri erken aşamada tespit edildiğinde tedavi edilebilir. Bunun için 45 yaş sonrasında herhangi bir şikayet olmasa bile belirli aralıklarla gastroskopi ve kolonoskopi kontrolleri yapılması gerekir.
  • Ülseratif Kolit: Bağışıklık sisteminin kalın bağırsağın sağlıklı dokularına saldırması sonucu oluştuğu düşünülen ülseratif kolit hastalığı, kolon, rektum veya her iki bölgeyi de aynı anda tutabilir. Meydana gelen iltihap kalın bağırsağın iç yüzeyinde ülser ve kanamalara sebep olur.
  • Divertikülit: Kolon duvarı, kas dokularının zayıf olduğu bir bölgeden dışarıya doğru baloncuk şeklinde fıtıklaştığında divertikül oluşur. Bağırsaklarda çok sayıda divertikül olursa bu duruma divertikülozis, divertiküllerin iltihaplanmasına ise divertikülit denir. Divertikülit bağırsaklarda iltihaplanma kanama ve delinme gibi ciddi problemlere neden olabilir. Bu durum acil tanı ve tedavi gerektirir.

Kolon Hastalıklarıından Korunma Yolları

Kolon hastalıklarını önlemek adına dikkat edilmesi gerekenler:

  • Sağlıklı Beslenme: Lif oranı yüksek gıdaları, bol sebze ve meyveyi tercih ederek bağırsak hareketlerinizin düzenli olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Düzenli Egzersiz: Fiziksel aktivite, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler yapar.
  • Sigara ve Aşırı Alkol Tüketiminden Kaçınma: Bu alışkanlıklar, kolon hastalıkları riskini artırabilir.
  • Düzenli Taramalar: Özellikle ailede kolorektal kanser öyküsü olanlar için düzenli taramalar önemlidir.

Kolon sağlığınızı korumak adına yukarıda sıralanan yöntemlere başvurabilir, aynı zamanda düzenli doktor kontrollerini aksatmamalısınız.

HIZLI RANDEVU ALIN

Randevu Oluşturun

Uzm. Dr. Halil Eşenli

Tüm İlgi Alanları

Gastroenteroloji

Modern tekniklerle mide ve bağırsak sağlığınızı koruyoruz.

Endokrinolojik Hastalıklar

Metabolizma sorunlarınız için kapsamlı ve etkili tedavi yaklaşımları.

Hematolojik Hastalıklar

Hematolojik sorunlarınız için kişiye özel tedavi seçenekleri.

Alerjik ve İmmünolojik Hastalıklar

Bağışıklık sistemini güçlendiren etkili ve güvenilir tedavi yaklaşımları.

Nefrolojik Hastalıklar

Böbrek sağlığınız için uygun iyileştirme ve tedavi seçenekleri.

Romatolojik Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar için etkili ve güvenilir tedavi seçenekleri.

author-avatar

Uzm. Dr. Halil Eşenli Kimdir?

Uzm. Dr. Halil Eşenli, 5 Ocak 1981 tarihinde Kütahya Tavşanlı’da doğmuştur. İç Hastalıkları ve Dahiliye uzmanı olarak tanınan Dr. Eşenli, tıp kuruluşlarından biri olan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tamamlamıştır. Dr. Eşenli’nin uzmanlık alanları arasında Gastroenteroloji, Endokrinolojik Hastalıklar, Hematolojik Hastalıklar, Alerjik ve İmmünolojik Hastalıklar, Nefrolojik Hastalıklar ve Romatolojik Hastalıklar yer almaktadır. Özellikle Gastroskopi (Üst GİS Endoskopisi), Kolonoskopi (Alt GİS Endoskopisi), Mide Botoksu ve Mide Balonu konularında derinlemesine bir uzmanlığa sahiptir. Şu anda VM Medical Park Bursa Hastanesi’nde görev yapmakta olan Dr. Eşenli, burada multidisipliner bir yaklaşım ile hastalarına en iyi tedaviyi sunmayı amaçlamaktadır.