Sağlık Rehberi

Bağırsak Hastalıkları

Bağırsak Hastalıkları: Sebepleri ve Önleyici Öneriler

Bağırsaklar, sindirim sisteminin son aşamasını oluşturan ve besin maddelerinin sindirilerek vücuda alınmasını sağlayan organdır. Ne yazık ki, birçok faktör bağırsak hastalıklarına sebep olabilir. Bu hastalıkların bilinmesi ve önlenmesi, daha sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.

Yaygın Bağırsak Hastalıkları ve Sebepleri

Bağırsak hastalıkları, genellikle yaşam tarzı seçimleri, dış föktörler ve genetik faktörlerle ilgilidir. İşte en yaygın rastlanılan bağırsak hastalıkları ve sebepleri:

  • İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS): Hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %11’ ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Sebebi tam olarak bilinmeyen ve çoğu zaman ataklar halinde ömür boyu sürebilen bu hastalık, karın ağrısı, bağırsak krampları, şişkinlik, isal, kabızlık gibi mide, bağırsak şikayetleriyle kendini gösterir. Stres, yaşam konforundaki bozulmalar, uykusuzluk, beslenme şekli ve içeriği İBS’nin şiddetini artırabilir.
  • İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (İBH): İBH, ülseratif kolit ve crohn hastalığını içinde barındıran, gastrointestinal sistemin kronik ve tekrarlayıcı inflamasyonları ile seyreden hastalıklar grubudur. Ülseratif kolit, rektumdan başlayarak kalın bağırsağa doğru ilerler. Crohn hastalığı, gastrointestinal sistemin herhangi bir yerini, genellikle ince bağırsakları ve kalın bağırsakları tutan iltihabi bir hastalıktır. Şikayetler genellikle karın ağrısı ve dört haftadan daha uzun süren ve bazen de kanlı olabilen ishal atakları şeklindedir.
  • Kolorektal Kanser: Tüm kanser türleri arasında görülme sıklığı açısından üçüncü sıradadır. Cinsiyet fark etmeksizin 45 yaşından sonra herkes düzenli aralıklarla kolorektal kanserler açısından tarama testleri yaptırmalıdır. Kolorektal kanserlerin %90’ı kolon ve rektumda görülen poliplerden gelişir. Polipler tespit edildikleri anda potansiyel olarak 5-10 yıl içinde kansere dönüşme ihtimali barındırırlar. Bu yüzden poliplerin erken dönemde fark edilerek çıkartılması gerekmektedir.

Bunlar ve benzeri daha bir çok hastalığın tanı ve tedavisi açısından iç hastalıkları uzmanınıza başvurmanız gerekmektedir.

Bağırsak Hastalıklarından Korunma Önerileri

Bağırsak sağlığını korumak ve hastalıkları önlemek adına uygulanabilecek bazı stratejiler şunlardır:

  • Dengeli Beslenme: Lif açısından zengin bir diyet uygulayarak bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Meyve, sebze ve tam tahılları diyetinize mutlaka ekleyin.
  • Düzenli Egzersiz: Düzenli fiziksel aktivite, bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirim sistemine yardımcıdır.
  • Hidrasyon: Yeterli miktarda su içmek, bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Bağırsak sağlığını korumak için bu önerilere dikkat ederek yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Unutulmaması gereken, erken tanı ve doğru tedavinin her zaman için en iyisi olduğudur.

HIZLI RANDEVU ALIN

Randevu Oluşturun

Uzm. Dr. Halil Eşenli

Tüm İlgi Alanları

Gastroenteroloji

Modern tekniklerle mide ve bağırsak sağlığınızı koruyoruz.

Endokrinolojik Hastalıklar

Metabolizma sorunlarınız için kapsamlı ve etkili tedavi yaklaşımları.

Hematolojik Hastalıklar

Hematolojik sorunlarınız için kişiye özel tedavi seçenekleri.

Alerjik ve İmmünolojik Hastalıklar

Bağışıklık sistemini güçlendiren etkili ve güvenilir tedavi yaklaşımları.

Nefrolojik Hastalıklar

Böbrek sağlığınız için uygun iyileştirme ve tedavi seçenekleri.

Romatolojik Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar için etkili ve güvenilir tedavi seçenekleri.

author-avatar

Uzm. Dr. Halil Eşenli Kimdir?

Uzm. Dr. Halil Eşenli, 5 Ocak 1981 tarihinde Kütahya Tavşanlı’da doğmuştur. İç Hastalıkları ve Dahiliye uzmanı olarak tanınan Dr. Eşenli, tıp kuruluşlarından biri olan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tamamlamıştır. Dr. Eşenli’nin uzmanlık alanları arasında Gastroenteroloji, Endokrinolojik Hastalıklar, Hematolojik Hastalıklar, Alerjik ve İmmünolojik Hastalıklar, Nefrolojik Hastalıklar ve Romatolojik Hastalıklar yer almaktadır. Özellikle Gastroskopi (Üst GİS Endoskopisi), Kolonoskopi (Alt GİS Endoskopisi), Mide Botoksu ve Mide Balonu konularında derinlemesine bir uzmanlığa sahiptir. Şu anda VM Medical Park Bursa Hastanesi’nde görev yapmakta olan Dr. Eşenli, burada multidisipliner bir yaklaşım ile hastalarına en iyi tedaviyi sunmayı amaçlamaktadır.